Линк билдинг – ръководство за изграждане на връзки!

Линк билдинг

Линк билдинг – ръководство за изграждане на връзки!

Добрият линк билдинк и като цяло изграждането на качествени и количествени връзки е съществен и важен аспект в SEO и класирането на сайта в търсачките. Можете да напишете перфектната публикация, но ако търсачките не могат да намерят поне една връзка към нея, тя най-вероятно ще прекара дните си напразно в очакване на посетителите да се възхищават на стойностното и съдържание :).

За да може Google ( и другите търсачки) да намери публикацията или продукта ви, тя се нуждае от външни качествени връзки от други уебсайтове.

Колкото повече връзки, толкова по-добре!

Но внимавайте, качеството на връзките има значение! Не всяка връзка си струва еднакво. Още по-лошо е, че някои връзки дори могат да повлияят негативно на вашия сайт.

Какво е линк?


Най-просто казано, връзка или хипервръзка е връзка между две страници в интернет. С връзка можете да насочите хората към публикация, страница, изображение или друг обект в интернет.

Но връзките също служат и на търсачките! Роботите на търсачките следват връзки за откриване на страници в интернет. Това се нарича обхождане . За да може робот да намери по-лесно вашия уебсайт, ще ви трябва поне една хипервръзка към него от уебсайт, който вече е обходен.

Защо линк билдинга е толкова важен?


За да разберете това и да вникнете реално си представете интернет преди много години!

Навремето търсачки като Yahoo и Alta Vista бяха доминиращите играчи. Те класираха резултатите си от търсенето на 100% въз основа на съдържанието на уеб страница без други фактори!

След, което Google въведе техният вече известен алгоритъм PageRank промени играта. Вместо просто да анализира съдържанието на дадена страница, Google погледна колко хора са свързани към тази страница .

Години по-късно връзките все още са един от най-добрите начини за определяне на качеството на една уеб страница. Ето защо препратките остават сигнал за класиране на Google.

Въпреки това, благодарение на актуализации като Google Penguin , Google сега се фокусира върху качеството на връзките (не само върху количеството на връзките).

Съвети за изграждане на качествен линк билдинг

Поискайте препратки


Това е добър начин да започнете, особено ако сте начинаещ в тази работа. Помислете за вашите приятели, колеги, партньори, клиенти, дори конкуренти, които имат блог или сайт.

Гост пост

Има много сайтове и блогове, които ще приемат безплатно да публикуват вашата статия. Такива сайтове на българският пазар не са много, но сте длъжни да се възползвате от тях! Преди да напишете изпратите статия някъде, уверете се, че:

  • уебсайтът или блогът има отношение към вашата тема;
  • статията НЕ е за това колко сте страхотна / вашата компания е;
  • фокусирате се върху качеството (добре написано, професионално и интересно);

Артикал директории

Директориите за статии (article directories) съществуват от много години, но напоследък стават все по-популярни поради вълната от успех в маркетинга на статии . Списъци на такива сайтове лесно може да намерите като обикновено изискванията им са свързани не толкова с качестов на съдържанието, колкото уникалност и големина на статията!

Прессъобщения

Прессъобщението е официално изявление, публикувано от компания, за да се направи съобщение пред обществеността. SEO специалистите бързо осъзнаха потенциала на прессъобщенията и започнаха да ги използват с цел набиране на ценни външни връзки!

Коментари във форуми

Коментарите във форумите са много интересен и достъпен начин за правене на качествен линк билдинг, особенно когато форумите са релевантни на вашето съдържание. Не малка част от форумите обаче линковете са Nofollow ( което не вреди, но не давата таква сила)

Връзки от PBN

Това накратко са сайтове от собствена мрежа от сайтове. Доста енергоемко е този тип стратегия, но линковете могат да се много ценни от такъв тип сайтове – стига и самите те да са с качествено съдържание, релевантни и хубав линк профил.

Директории, бизнес каталози и др.

Въпреки, че повече SEO специалисти ще кажат, че този тип не са качествени и по-скоро биха били вредни за вашият сайт нашият съвет е да ги използвате, но внимателно и добре подбрани!

Профили

Специализирани сайтове, където позволяват правенето на фирмен или личен профил от където може да вземете ценен линк. Такъв тип сайтове могат да бъдат Jobs.bg, Lex.bg и още много. Взимането на такива линкове е времемко, но за сметка на това безплатно!

Медии и списания

Линкове от медии и онлайн списания могат да бъдат много ценни и силни! Стъпките са лесни и прости – просто се свържете с избраната от вас медия и ги питайте какво би ви струвало да публикувате съдържание при тях!

Други ресурси

Разбира се начините за взимане на така ценните линкове могат да много различни! Линкове от сайтове тип WEB 2.0 ( тип webs.com, weebly.com, alle.bg), линкове от bookmarks сайтове (folkd.com, pipe.bg). сайтове за обяви, коментари в статии, размяна на линкове с колеги и още много!