10 съвета за изграждане на висококачествени обратни връзки за вашия уебсайт

линк билдинг

10 съвета за изграждане на висококачествени обратни връзки за вашия уебсайт

Уебсайтовете, които се класират високо в резултатите от търсенето, имат една обща черта: всички те имат обратни връзки. Висококачествените обратни връзки са тайната на високото класиране в търсачките и са ви необходими, ако искате уебсайтът ви да бъде открит от потенциални клиенти. Обратните връзки са връзки от други уебсайтове, които водят към вашия. Те са индикация, че други хора имат достатъчно доверие на вашето съдържание, за да поставят връзки към него, което ги прави полезен инструмент за SEO оптимизация. Не всички обратни връзки обаче са еднакви, а някои от тях всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Ако изграждате обратни връзки небрежно, това може да доведе до наказание от Google или до негативни последици за вашия сайт. От друга страна, висококачествените обратни връзки могат да дадат на сайта ви голям тласък в класирането в търсачките. Трикът е в това да знаете кой профил на обратните връзки е подходящ за вашия уебсайт и как да действате, за да ги получите, без да рискувате да получите наказание от Google.

прессъобщение

Изграждайте бавно висококачествени обратни връзки

Когато за първи път започнете да изграждате обратни връзки ( линк билдинг), трябва да действате бавно. Ако се опитате да изградите твърде много и твърде бързо, рискувате да получите наказание от Google и уебсайтът ви ще пострада. Вместо това се съсредоточете върху изграждането на един или два висококачествени обратни връзки седмично, които можете да поддържате във времето. След като изградите няколко десетки връзки, можете да започнете да разглеждате други стратегии за получаване на повече обратни връзки. Когато изграждате профила си от обратни връзки, трябва да внимавате да не прекалите. Google не харесва, когато очевидно се опитвате да манипулирате техния алгоритъм. Не изграждайте целия си профил от обратни връзки около лесни и очевидни връзки, като например директории за статии. Тези видове връзки са лесни за забелязване от Google и всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Преди да изградите обратни връзки, направете проучване на ключовите думи

Преди да започнете да изграждате обратни връзки, трябва да знаете какви ключови думи да използвате. Това е една от най-важните стъпки при изграждането на висококачествени обратни връзки. Започнете, като използвате инструмент за проучване на ключови думи, за да определите най-популярните ключови думи и фрази, които хората използват, за да търсят продукти или услуги като вашите. След това използвайте инструмент за анализ на обратни връзки, за да разберете какви ключови думи и фрази се използват в момента във вашите обратни връзки. Това ще ви помогне да изберете най-добрите ключови думи, към които да се насочите при изграждането на обратни връзки. Можете също така да използвате инструмент като BuzzSumo, за да видите какво съдържание вече се споделя и към него се създават връзки. Това може да ви помогне да разберете какво съдържание трябва да създадете, за да накарате хората да се заинтересуват от връзки към него.

Препращайте само към подходящи и висококачествени уебсайтове

Препращайте само към уебсайтове, които са свързани с вашия бизнес. Това означава, че трябва да имате добра представа от какво се интересува вашата целева аудитория и къде ходи онлайн. Ако свързвате към нерелевантни уебсайтове, рискувате да бъдете сметнати за спамър, което може да доведе до наказание от Google. Също така не искате да свързвате с уебсайтове с ниско качество, защото искате връзките ви да бъдат зачетени. Някои връзки се считат за “nofollow” връзки. Те не се отчитат в алгоритъма на Google и не могат да ви помогнат да се класирате по-високо в търсенето. Свързвайте само с висококачествени уебсайтове, които е вероятно да предадат “nofollow” връзка. Добрите компании за маркетинг на съдържание винаги ще поставят връзка към вашия уебсайт с nofollow връзка. Това е така, защото те искат да увеличат трафика на уебсайта ви и не се притесняват за това, че ще се класирате по-високо в Google.

Внимавайте за техниките на Black Hat SEO

Някои Black Hat SEO техники могат да доведат до забрана на уебсайта ви от Google или до наказание. Не искате да използвате каквато и да е SEO стратегия, която изглежда съмнителна или рискована. Някои от най-разпространените техники за SEO Black Hat са закупуване или наемане на връзки, изграждане на множество нискокачествени обратни връзки, напълване на съдържанието с ключови думи и създаване на тънко съдържание, което не е полезно за вашите читатели. Трябва да бъдете внимателни и при купуването на връзки, дори ако Google не ви затвори. Купуването или наемането на връзки от сайтове като Fiverr може да ви осигури евтини обратни връзки, но те може да не са с много високо качество. Купуването на връзки също може да бъде скъпо и може да не можете да си позволите много от тях.

Използвайте социалните медии за изграждане на обратни връзки

Социалните медии са чудесно място за изграждане на обратни връзки към вашия уебсайт. Можете да използвате акаунтите си в социалните медии, за да предизвикате шум и да накарате хората да се интересуват от вашето съдържание. Можете също така да препубликувате връзки към статиите си и да ги споделяте с хората, които ви следват. Поставяйте връзки към уебсайта си от публикациите в социалните медии, когато е възможно. Можете да използвате приставка като разширението ShareABlink за Chrome, за да добавяте връзка към уебсайта си към всяка публикация в социалните медии. Ако получавате много ангажименти към публикациите си и сте готови да направите още една стъпка напред, можете да създадете и персонализирани връзки към уебсайта си. По този начин можете да поставяте връзка към уебсайта си всеки път, когато споделяте нова публикация. Платформата на социалните медии като Facebook и LinkedIn ви позволява да създавате персонализирани връзки към вашия уебсайт. Когато създавате персонализирана връзка, можете също така да зададете цел за тази връзка. Можете да зададете връзката да отива към конкретна страница на вашия уебсайт или да я зададете да отива към началната ви страница.

Използвайте експертни мнения за повишаване на осведомеността

Получаването на положителни отзиви от експерти във вашия бранш е друг чудесен начин за изграждане на висококачествени обратни връзки към вашия уебсайт. Можете да помолите експертите да направят преглед на вашия продукт или услуга и те може да пожелаят да поставят връзка към вашия уебсайт в прегледа си. Можете също така да създадете свои собствени ревюта на продукти от вашия бранш и да поставите връзка към вашия уебсайт в ревюто. Ако сте свързани с голям блог или уебсайт, може да успеете да получите връзка в техните ревюта.

Обобщение

Изграждането на висококачествени обратни връзки изисква време и усилия, но си заслужава. Можете да ускорите процеса, като създавате съдържание, което другите намират за интересно и искат да споделят. Ключът е да създавате съдържание, което решава проблем за хората от вашия бранш и което е лесно за споделяне. Можете също така да помолите хората да споделят съдържанието ви, като използвате инструментите на социалните медии като Facebook и LinkedIn. След като съдържанието ви е публикувано, можете също така да използвате инструменти за намиране на хора, които са поставили връзки към вашето съдържание, и да ги помолите да поставят връзки към вашия уебсайт. Изграждането на висококачествени обратни връзки може да е предизвикателство, но е важна част от създаването на успешен уебсайт.